Smart Delta Resources

Anne-Leen Denolf 0473 731 935

Smart Delta Resources (SDR) is een samenwerking in de Schelde-Deltaregio (Zeeland/West-Brabant/Oost-Vlaanderen) tussen grote industriële spelers uit onder andere de staal-, chemie-, energie-, food- en autosector, samen met de haven, overheden en kennisinstellingen. SDR heeft sinds 2021 een Vlaamse afdeling, die samen met de Nederlandse afdeling samenwerkt aan crossborder oplossingen voor een toekomstbestendige en duurzame industrie in de regio.

SDR helpt de industrie met de uitwerking van hun verduurzamingsplannen met concrete, innovatieve programma’s die gericht zijn op CO2-reductie, circulariteit, duurzame grondstoffen en groene energie.

De POM en de Provincie Oost-Vlaanderen werden in 2021 een actieve partner in SDR.

Interessante projecten

VIL Mobile Methanol Utilisation project

Met dit project willen VIL en UGent onderzoeken welke rol groene methanol kan spelen in het verduurzamen van specifieke ’heavy duty‘ logistieke toepassingen, zoals binnenvaart, spoor, specifieke havenactiviteiten en goederenbehandeling. Hierbij is het van essentieel belang om de technische mogelijkheden van groene methanol in te passen in de operationele noden van bedrijven.

Map-IT CCU

Dit project wil een beslissingsboom ontwikkelen voor CCU (‘carbon capture and utilization’) vanaf de captatie van CO2 tot over de gehele waardeketen. Hierbij zullen ook verschillende waardeketens worden onderzocht, onder andere methanol, methaan, gasificatie, mierezuur…

ProteInn Club

De ProteInn Club faciliteert en versnelt de verdere ontwikkeling van een uniek ecosysteem rond fermentatiegebaseerde proteïnen. De samenwerking tussen Bio Base Europe Pilot Plant, UGent/CAPTURE en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek Vlaanderen (ILVO) wil alle actoren van de volledige waardeketen samenbrengen om bij te dragen tot een duurzamer voedselsysteem en een circulaire bio-economie. Binnen de werking van SDR wordt een businesscase onderzocht voor de productie van proteïnen uit methanol, ethanol en CO2.

Taskforce Heat

Binnen de Taskforce Heat wordt het potentieel van restwarmte op industriële schaal bekeken voor hergebruik binnen een cluster van industriële bedrijven. Hiervoor werd een samenwerking opgestart met ArcelorMittal, Rain Carbon, Alco Bio Fuel, Engie, Evos, OVMB, BEE en enkele andere stakeholders. Met de Universiteit Gent werd gestart aan de uitwerking van een simulatietool om betere inzichten te krijgen in warmtestromen, warmtevraag en warmteaanbod binnen industriële clusters. Op deze manier kan de CO2-uitstoot die vrijkomt bij productie van warmte vermeden worden.


Smart Delta Resources

‘Doekomst’ is voor mij geen spelfout, maar een oproep tot actie en daadkracht om onze economie te transformeren.